
VirtualBox’ta USB Sürücüden Nasıl Boot Edilir? VirtualBox Tam Anlamıyla Nedir ve Ne İşe Yarar. Bu Yazımızda Size Bunları Anlatmaya Çalıştık.
VirtualBox’ta USB Sürücüden Nasıl Boot Edilir?
Öncelikle programın tam olarak ne işe yaradığını anlatmaya çalışacağım size. VMWare programını kullananlar bilir, bu programda onun bir benzeri ama ücretsiz 🙂 Bu program kullanmış olduğunuz işletim sisteminin içerisinde bir makina oluşturarak 1 veya 1’den fazla işletim sistemi kurmaya yarayan yani sistem içerisinde sistem oluşturan bir programdır. Sistemi kullanmak için minimum 1 GB Ram, 5-6 GB boş alan olması gerekmektedir. Ekran kartı için 64 MB ayırmanız yeterli olacaktır. Ses kartı, Network, USB birimleri ve uzaktan yönetim birimleri tek tıklama ile aktif hale getirilebiliyor.
Kurulum işlemi oldukça basit. Setup dosyasını çalıştırdığımızda ilk olarak aşağıdaki ekran gelecektir. Yüklemenin tamamen bitmesini bekleyelim.
İşlem bittikten sonra “Finish” butonuna basalım.
Karşınıza bütün ayarları gerçekleştireceğiniz arayüz ekranı gelecektir. “New” bölümüne basarak yeni işletim sistemi kurulumu için gerekli ayarları yapabiliriz.
“İleri” butonuna basalım.
Şimdi açılan ekranda İsim Soyisim ve Kurulum yapmak istediğiniz işletim sistemini seçerek devam edebilirsiniz.
Yüklemek istediğiniz işletim sistemini seçtikten sonra ör.(Linux, Freedos, DOS, Windows) bus ana makina ile kurulumunu sağlayabilirsiniz. Yalnız kurulumunu gerçekleştirmek istediğiniz işletim sisteminin CD’si veya USB’si olması gerek. Bu işlemi de tamamladıktan sonra Ram ayarlarını yaparak işletim sistemini kurmaya başlayabilirsiniz.
Son olarak USB sürücüsü üzerinden nasıl Boot edileceğini anlatacağım. VirtualBox sanal makinesinde USB belleği boot etme özelliği bulunmuyor. Fakat bununda bir çözümü var.
Öncelikle canlı işletim sisteminizin yüklü olduğu USB diskinizi bilgisayarınıza takın. Masaüstünde bulanan “Bilgisayarım” seçeneğine sağ tıklayalım ve “Yönet” bölümüne giriş gerçekleştirelim.
Açılan ekranda “Bilgisayar Yönetimi” penceresinde sol tarafta yer alan menü içerisinden “Depolama” seçeneğinin alt seçeneği olan “Disk Yönetimini” seçin. Burada USB diskinizi bulunun ve disk numarasını akılınızda tutun.

Daha sonra Windwos arama bölümüne “cmd” yazalım ve gelen “Komut İstemi” bölümüne sağ tıklayarak “Yönetici Olarak Çalıştır” butonuna basalım.
Açılan pencereye aşağıdaki kodu yazarak VirtualBox’ın yüklü olduğu konuma gidelim.
cd %programfiles%\Oracle\VirtualBox
Şimdi VirtualBox’ın kendi uygulaması ile bu işlemi yapacağız. Yapmanız gereken aşağıdaki kodu yazmanız fakat burada dikkat edeceğiniz birkaç durum var. Kodda bulunan “C:\usb.vmdk” kısmı dosyanın çıkarılacağı kısım yani koda göre Yerel Disk C’nin içene “usb” adında dosyayı oluştur. Burayı kendinize göre düzenleyin. İkinci ve en önemli kısım ise “PhysicalDrive1” burada bulanan 1 sayısı yukarıda öğrendiğimiz USB diskimizin numarası yazarak “Enter” tuşuna basıp işlemin tamamlanmasını bekleyin.
VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename C:\usb.vmdk -rawdisk \\.\PhysicalDrive1
Daha sonra VirtualBox’ı yönetici olarak çalıştırıyoruz. Sanal cihazımıza sağ tıklayıp “Ayarlar” seçeneğini seçiyoruz.
“Ayarlar” kısmında “Depolama” seçeneğini seçelim ve sanal diskimizi seçip resimdeki gibi “Sanal Sabit Disk Dosyası Seçin” seçeneğine tıklayalım.
Dosya seçim penceresinde USB diskimizi oluşturduğumuz konuma gidelim dosyamızı seçip “Aç” butonuna basalım ve ayarlarımızı kaydedelim. İşlem bu kadar daha sonra cihazı çalıştırdığınız zaman USB diskinizdeki işletim sistemini çalıştıracaktır.