Internetten Güvenli Alışveriş

müşteri hizmetleri

internetten güvenli alışveriş için nelere dikkat etmeliyim,internetten güvenli alışverişin püf noktaları,internetten güvenli alışveriş nasıl yapılır

Internetten Güvenli Alışveriş

İnternet üzerinden alışveriş pratik olduğu kadar güvenilirdir de. Online alışveriş hizmeti sunan tüm siteler dünya çapında kredi kartı güvenli için bir standart olan SSL sertifikası kullanmak zorundadır. SSL sertifikası olmadan hiçbir bankadan pos alma imkanı bulunmuyor. Kullanıcılar alışveriş yaptıkları sitenin bu sertifikaya sahip olup olmadıklarını mutlaka kontrol etmeliler. Bunun icin güvenlik sertifikası tıklanmalı ve bunun geçerlilik süresi kontrol edilmelidir.
Ödeme adımlarına geldiğinizde, site ismini yazdığınız url bölümünün “ https://www “ olmasına dikkat edilmeli. Bu uyarı web sitesinde ssl kullanılmakta olduğu ve kredi kartı bilgilerinin güvende olduğunu gösterir. Ayrıca kullanıcılar önceki hizmet seviyeleri iyi olan siteleri tercih etmeli ve site içerisinde iletişim bilgileri olup olmadığını, teslimat ve iade koşullarını kontrol etmeliler.

internetten alışveriş,alışveriş,online alışveriş,güvenli alışveriş,internetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler

internette Güvenli Alışveriş Hizmeti, internetten yapılan alışverişlerde yüksek güvenlik ortamı sağlayan ve internet alışverişlerindeki olası sahtekarlıkların önlenmesini amaçlayan bir uygulamadır. İnternette Güvenli Alışveriş Hizmeti, sadece bu sisteme dahil olan işyerlerinde kullanılabilir.

internette Güvenli Alışveriş Hizmeti’ni Nerelerde Kullanabilirim?

İnternette Güvenli Alışveriş Hizmeti, sadece bu sisteme dahil olan işyerlerinde kullanılabilir. Visa kredi kartlarınız için “Verified by Visa” ve MasterCard kredi kartlarınız için “SecureCode” amblemlerini gördüğünüz internet sitelerinden İnternette Güvenli Alışveriş Hizmeti ile alışverişlerinizi daha güvenli ortamda yapabilirsiniz.

internette Güvenli Alışveriş Hizmeti Nasıl Çalışır?

3D secure sistemini zorunlu hale getirmiş sitelerde, alışverişe işleminize ait standart prosedürler (ürün seçimi, kartla ödeme için gerekli bilgilerin girilmesi vs.)tamamlandıktan sonra tek kullanımlık SMS şifresinin girilmesinin zorunlu olduğu bir ekran açılır.

internetten alışveriş,alışveriş,online alışveriş,güvenli alışveriş,internetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Şifre giriş sayfasında Halkbank, Verified by Visa ve Secure Code logoları bulunmaktadır. Ayrıca kişisel güvenlik mesajınız da görüntülenmektedir. Bu durum güvenli bir sayfada işlem yapıldığını gösterir. İnternette Güvenli Alışveriş Hizmeti’nden ilk defa yararlanıyorsanız ve/veya kişisel güvenlik mesajınızı değiştirmediyseniz, kişisel güvenlik mesajınız cep telefonunuzun maskeli olarak görüntülenmesinden oluşmaktadır.

internetten güvenli alışverişin püf noktaları

SANAL KART

İnternette alışveriş yaparken güvenliğiniz için sanal kredi kartı kullanın.
Eğer Sanal Kart kullanırsanız çekim yapacağınız tutarı karta yüklüyorsunuz daha sonra kart bakiyesi sıfır oluyor kart bilgisi başkasından olsa dahi sıfır bakiye olduğundan herhangi bir şey yapamıyor. Portalde Sanal kart ile ilgili görsel konu mevcuttur.

A-Alışveriş Öncesi

1-internette alışveriş yaparken gerçek hayatta olduğu gibi sanal dünyada da fiyat araştırmaları ve karşılaştırmaları yapılmalıdır.
2-Koşulsuz tüketici mutluluğunu kabul eden, güvenlik garantisi veren, tanınmış markalar, bilinen siteler tercih edilmelidir.
3-Kendi başına açılmış sanal mağazalardan değil, ınternette alışveriş merkezi oluşturmuş kuruluşlardan alışveriş yapılmalıdır.
4-Tüketicilere doğru bilgi vermeyen, ticaret ünvanı, adresi, telefonu, fax ve e-mail’i  belirtilmeyen esrarengiz kuruluşlardan uzak durulmalıdır. Alışveriş yapılan firmanın web sayfasında tüketici hizmetleri bölümüne ulaşmayı sağlayan telefonlar olmasına dikkat edilmelidir. Bu numara önceden aranılmalı, karşınıza canlı bir muhatap çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir.
5-Mal veya hizmetin satış fiyatı, ürünlerin detaylı özellikleri ve birim fiyatları hakkında yeterli bilgi, kargo gibi ek giderler ve ödenecek vergilerle ilgili bilgilerin verilip verilmediği kontrol edilmelidir.
6-Teslimatın nasıl yapılacağı, iade şartları ve tüketici tatmini için neler yapılacağı öğrenilmelidir. Teslimat ücretleri ve şartlarına dikkat edilmelidir. Ürün teslimatı için ekstra ne kadar ödeneceği mutlaka önceden bilinmelidir.
7-Alışveriş yapılacak sitenin satış ile ilgili şartları çok iyi okunmalıdır. Her sitenin kendine özel bazı koşulları olabilir. Bu koşulları satış sonrası öğrenmek hoş olmayacaktır.
8-Ödemeler nasıl gerçekleşmektedir. Ödeme şeklinin güvenli olup olmadığı bilinmelidir.

B- internetten güvenli alışveriş sırasında

müşteri hizmetleri

1-Hem ınternette alışverişi öğrenmek hem de alışveriş sitesinin performansını ölçmek amacıyla önce bir iki küçük (bir kitap veya bir CD) sipariş verilerek denenmeli, daha sonra büyük çaplı alışverişlere geçilmelidir.
2-Öncelikle alışveriş yapılacak sitenin güvenliğinin tam olmasına, kredi kartı numarası yazılacak sayfanın sağ alt köşesinde kapalı bir kilit simgesinin bulunmasına dikkat edilmelidir.
Bu kilit yazılacak bilgilerin satıcı dışında hiç kimse tarafından görülemeyeceğinin garantisidir. Servis sağlayıcılar SSL (secure socket layer) teknolojisini kullanarak ınternet üzerinden tüketicilere güvenli alışveriş sağlamaktadır. Bir siteye girilince güvenli olup olmadığı, sayfanın sağ alt köşesinde kapalı bir kilit-anahtar şeklindeki uyarı simgelerinden anlaşılır. Girdiğiniz kredi kart bilgileri SSL sistemi sayesinde şifrelenerek alınmakta ve alışveriş yaptığınız firmalar kart bilgilerini görememektedirler. Bu bilgiler banka entegrasyonu sayesinde otomatik olarak bankaya iletilmektedir. Ne bir mağaza personeli ne de net korsanları hackerlar bilgilere ulaşamaz.
3-Almaya karar verilen ürünler alışveriş sepetine atılmalı, bu arada sepete konulan ürünün sepete atılırken fiyatının değişip değişmediği kontrol edilmelidir.
4-Alışveriş işlemi bitince ekranda bir alındı belgesi oluşacaktır. Bu belge yazıcıdan alınarak saklanmalıdır. Bu belgede yer alan numara, sizin sipariş numaranız olup, her türlü sorun, gecikme ve takipte bu numara sizden istenecektir. Alındı belgesinin ekranda görünmemesi sipariş verme işleminin yapılamadığını gösterir. Ayrıca siparişinizi verdikten hemen sonra, sistem size, siparişinizin kabul edildiğine dair otomatik bir e-mail gönderecektir. Kişisel bilgiler kısmına sürekli kullanılan e-mail adresinin girilmesi unutulmamalıdır.
5-Verilen siparişin, mağaza tarafından da onaylanması gerekmektedir. Sipariş mağaza tarafından onaylandıktan sonra, satın alınan ürünün bedeli kredi kartından düşülecek ve ilgili mağaza gönderme işlemlerine başlayacaktır. Bu durum yine otomatik bir e-mail ile bildirilir.
6-Fatura, sipariş tesliminden sonra adrese en kısa zamanda gönderilecektir. Fatura şirket adına düzenletilecekse, sipariş işlemi tamamlandıktan sonra Sipariş Formu ekranında bulunan “Satıcı Firmaya Mesaj” bölümüne Şirket adı, adresi, vergi dairesi ve numarası yazılmalıdır.
7-Kredi kartı ekstrasında alışveriş yapılan işyeri adıyla görülecektir. Çünkü siparişin bedeli bankada ticaret yapılan işyerinin hesabına yatmaktadır.
8-Sipariş verilerinin yazılı olduğu web sayfasının son halinden çıktı alınmalıdır. Bu çıktı, tüketici sorunları açısından işler ters giderse, elde kanıt olarak gerekecektir.
9-Ürün teslimatında sorun yaşanmaması için, teslim sırasında evde olunmalıdır.
10-Gıda veya kırılacak eşya gibi zarar görebilecek ürünler sipariş edilince, firmanın ürünün teslimatında yaşanacak sorunlarla ilgili ne tür kolaylıklar sunduğuna bakılmalıdır.
11-Özellikle yurt dışındaki web sitelerinden yapılacak alışverişlerde ürünlerini tanıtan firmanın gerçek olup olmadığından emin olunmalı, yurt dışı alışverişlerinde mutlaka gümrükler hakkında bilgi edinilmelidir.

internetten güvenli alışveriş nasıl yapılır

C- internetten güvenli alışveriş Kredi Kartı Kullanımında Bilinmesi Gerekenler

1-İnternet üzerinden alışveriş yapılan sitenin güvenliğinin ulusal/uluslararası sertifikalar ile sağlanmış olması gerekir. İnternet sitesinde gerçekten uluslararası sertifikaya sahip olunduğundan emin olmak için sertifikayı veren kuruluşun internet sitesine giderek bu husus teyit edilmelidir.
2-Kart, ulusal/uluslararası kart kuruluşlarının güvenlik sistemine dahil olan bir bankanın kartı ve şifre tek kullanımlık olmalıdır.
3-Banka logosu ve adı kullanılsa bile, kişisel bilgileri isteyen e-postalara ve sitelere yanıt vermemek gerekir.
4-İnternet Cafe vb. halka açık ve kalabalık yerlerde bulunan bilgisayarlardan internet aracılığıyla alışveriş yapılmamalıdır.
5-Güvenilir olmayan sitelerden exe, .com, .vbs, .jpg gibi uzantılı dosyaların bilgisayara yüklenmesi riskli olabilir.
6-Sanal ortamda artan virüs tehlikelerine karşı, kredi kartı kullanılan bilgisayara antivirüs programı yüklenmelidir.
7-Kişisel bilgilerinizin çalınmasını engellemek için yalnızca güvenilir bilgisayarlardan işlem yapılmalıdır.
8-Elektronik posta yoluyla gelen veya arama motorlarındaki linkler tıklanmamalıdır.
Tarayıcının adres çubuğuna gidilecek sitelerin adresi yazılarak kullanılmalıdır.
9-Bilgisayarlar virüs ve benzeri programlara karşı sürekli olarak en güncel anti-virüs yazılımları ile taranmalıdır.
10-Bilgisayarı risklerden korumanın en önemli yollarından birisi de bir Firewall yazılımı edinmektir. Firewall (ateş duvarı) ile bilgisayar ile art niyetli kullanıcılar arasına bir set çekilmiş olur. Firewall, e-posta da dahil olmak üzere pek çok kanaldan size ulaşan bilgi ve belgeleri kontrol eder ve uygun olmayan ya da şüpheli bilgi girişini engeller.
11-Kullanılan işletim sistemi ve tarayıcı programı için üretici firma tarafından yayınlanan güvenlik güncelleştirmeleri ve yamaları mutlaka kullanılmalıdır.
12-Tanımadık kimselerden gelen e-postaları açılmamalıdır; her ne sebeple olursa olsun IRC, e-posta gibi kanallar ile size ulaşan .ini ve .exe uzantılı dosyalar ve linkleri açılmamalıdır.
13-İnternetten herhangi bir program indirirken sözleşme dikkatle okunmadan kurulumu kabul edilmemelidir. Ücretsiz yazılımlar, genellikle küçük casus programlar da taşırlar. Program ya da dosyayı indirdikten sonra kurulumu başlatmadan önce mutlaka virüs taramasından geçirilmelidir.
14-Hemen hemen tüm tarayıcı programlar, kullanıcılarına kolaylık göstermesi açısından profil bilgilerinizi saklayabilir. Otomatik tamamlama (Auto-Complete) olarak tanımlanan bu yapı, özellikle aynı bilgisayarda farklı kullanıcıların olması gibi durumlarda kullanıcılar arasından risk teşkil eder. Özellikle okul, ofis gibi çok kullanıcılı yerlerde kullanılan bilgisayarlarda tarayıcı programın otomatik tamamlama fonksiyonu kapatılmalıdır.
15-Bilgisayarda sadece tanınmış firmaların ürettiği lisanslı yazılımlar kullanılmalıdır. Bilmedik bir firmanın ürünleri ücretsiz dahi olsalar tercih edilmemelidir; key-logger gibi bilgileri transfer edecek casus programlar içerebilecek yazılımlara şüphe ile bakılmalıdır.

“Bilgisayardaki Sürücünün Harfi Nasıl Değiştirilir” ile ilgili yazımıza bakmak ister misiniz?

Yorum yapın